Daha önce sizlerle uygun fiyatlı en iyi cpanel alternatifi hosting kontrol panellerini paylaşmıştık.
Bu yazıda da bireysel veya orta ölçekli proje başlatmak isteyenler için en iyi ücretsiz hosting kontrol panellerini paylaştık.
Ücretsiz sunucu kontrol panelleri bir cpanel alternatifi olamaz ve belirttiğimiz gibi daha çok orta ölçekli web projeleri için kullanılabilir.
Ek olarak henüz bir özel sunucunuz yoksa en iyi vps ve vds firmalarını inceleyebilirsiniz. Bu incelemede oldukça uygun fiyatlara kaliteli bir servis edinebilirsiniz.
1. CyberPanel
Şuanda sektörün en popüler ücretsiz hosting kontrol panellerinden olan cyberpanel sunduğu openlitespeed desteği ile her geçen gün ilgileri daha da topluyor.
Cyberpanel ayrıca isteğe bağlı olarak profesoynel ücretli sürüm olan litespeed enterprise da sunuyor. Ancak litespeed enterprise’a geçtikten sonra openlitespeed’e geri dönemiyorsanuz.
Bu yüzden enterprise’a geçmeden önce iyice düşünün.
Cyberpanel kurulumu rehberini takip ederek Cyberpanel’i dakikalar içerisinde sunucunuza kurabilirsiniz.
Cyberpanel web sitesine gidin.
2. CentOS Web Panel
CentOS Web Panel sadece CentOS işletim sistemine sahip VPS sunucularını yönetmek için kullanabileceğiniz kararlı ve ücretsiz bir hosting kontrol panelidir.
Ubuntu, debian veya farklı bir dağıtıma sahip sunucunuz varsa maalesef CentOS web paneli kullanamazsınız.
CentOS paneli güvenlik duvarlarını, MySQL veritabanlarını, SSL sertifikalarını ve kendine barındırılan e-postaları yönetmek için rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Hizmetler izleyicisiyle de kullanıcıları kolayca yönetebilir, yedekleri dağıtabilir ve sitemizin durumunu kontrol edebilirsiniz.
Bu arada CentOS web panel ücretli destek hizmeti de sunmaktadır.
3. CloudPanel
CloudPanel PHP uygulamaları için modern, hızlı ve basit bir şekilde tasarlanmış ücretsiz hosting kontrol panelidir. Ayrıca bulut özelliklerine sahip tek sunucu kontrol panelidir.
Bu panel MySQL, Redis ve NGNIX gibi hızlı bileşenlerle size maksimum performans sağlar. Güvenlik için de bot, ip engelleme ve 2FA özellikleri vardır.
Ayrıca Digital Ocean, AWS ve Google Cloud gibi bütün bulut sunucu servislerini desteklemektedir.
Mesela Digital Ocean veya AWS özelliklerini doğrudan sunucu kontrol panelinizde görebilirsiniz. Yani AWS’de bulunan güvenlik grubu kuralları ve yönetim konsoluna gitmeden CloudPanel üzerinden yönetebilirsiniz.
CloudPanel’i kullanabilmek için tek gereksinim Debian 10 Buster dağıtımına sahip bir sunucudur. Maalesef şuan diğer dağıtımları desteklemiyor.
Evet genel olarak oldukça basit, hafif ve kullanışlı bir paneldir. Ancak kendi kendine barındırlan e-posta, DNS yönetimi ve yedekleme gibi özellikler bulunmuyor.
4. aaPanel
aaPanel açık kaynaklı, Debian, Ubuntu ve CentOS dağıtımları üzerinde çalışan en iyi ücretsiz web hosting kontrol panellerinden birisidir.
Ayrıca profesyonel eklentiler ve destek sunduğu ücretli sürümleri de vardır ve fiyatları da son derece uygundur.
aaPanel cyberpanel’de olduğu gibi openlitespeed’i de desteklediğinden Apache ve NGNIX ile sınırlı kalmazsınız.
Bununla beraber aaPanel’de tek tıklama ile WordPress, Joomla, Laravel gibi popüler uygulamaların kurulumlarını yapabiliyorsunuz.
Sadece aaPanel’i uzun bir süredir tecrübe eden kullanıcı yorumlarında fazla cpu ve ram tükettiğine dair bilgiler edindim ancak ne kadar doğru olduğunu bilmiyoruz.
5. VestaCP
Vestacp linux sunucuları için oluşturulmuş ücretsiz ve açık kaynak kodlu hızlı web hosting kontrol panelidir.
Okunması kolay grafikler ve sunucu izlemeyi kolaylaştıran basit, anlaşılır bir arayüze sahiptir.
Bazı ücretsiz hosting kontrol panellerinde olduğu gibi vestacp’de de premium sürüm bulunmaktadır. Ancak ücretsiz sürümde temel bütün işlevler bulunmaktadır.
Premium sürümde ise ticari eklenti desteği ve SFTP chroot etkinleştirilebilir.
Kurulumu oldukça kolaydır ve CentOS, Debian ve Ubuntu üzerinde sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır.