WordPress Site Taşıma Rehberi – Hosting Değiştirme

Bu rehberimizde WordPress site taşıma ve hosting değiştirme işlemlerini size adım adım göstereceğiz.

Eğer şuanda çalıştığınız hosting firmasından memnun değilseniz bunu hiç dert etmenizi gerek yok. Çünkü web sitenizi başka bir hosting firmasına aktarmak oldukça kolay bir işlemdir.

Biz bu içeriğimizde örnek olması amacıyla WordPress site taşıma işlemlerini gösterdik ancak bu hosting taşıma rehberi sadece wordpress siteler için değildir.

Aynı adımları uygulayarak opencart, joomla veya özel bir yazılımı başka bir hosting firmasına taşıyabilirsiniz.

Web sitemiz için hosting firması seçmek internette önemli bir başarı yakalamanın ilk ve kritik tercihlerinden biridir.

Hosting firması sitenizin hızına, kesintisiz yayın yapmasına, kullanıcı memnuniyetine, arama motorlarındaki konumuza bağlı olarak site ziyaretçi sayınızı ve satışlarınızı büyük ölçüde etkiler.

Bunun için size incelemelerimiz ve tecrübelerimiz doğrultusunda listelediğimiz en iyi hosting firmaları ile çalışmanızı tavsiye ediyoruz.

Ayrıca bu firmaların birçoğu ücretsiz site taşıma işlemi yapmaktadır. Web hosting hizmetinizi satın aldıktan sonra site taşıma için hosting firmasından destek talebinde bulunabilirsiniz.

Tabi bu rehberi takip ederek hosting değiştirme işlemlerini siz de yapabilirsiniz. Yeni hosting hizmetinizi satın aldıysanız hemen hosting değiştirme işlemlerine başlayabiliriz.

Site taşıma – hosting değiştirme nasıl yapılır?

Hosting değiştirme işlemlerini adım adım göstereceğiz ancak öncesinde genel olarak bu işlemi nasıl yapacağımızı anlatalım.

Öncelikle web site dosyalarınızı veritabanı ile birlikte şuanda barındırdığınız hosting firmasından bilgisayarımıza indireceğiz.

Sonrasında yeni hosting hesabımızda veritabanını oluşturup gerekli düzenlemeleri sağlayacağız ve sitemizin dosyalarını aktaracağız.

Son olarak da domainin ad sunucularını yani nameserver adreslerini güncelleyip yeni hosting firmasına yönlendireceğiz.

  1. Web site dosyalarınızı indirin
  2. Veritabanını indirin
  3. Veritabanını yükleyin ve bilgileri düzenleyin
  4. Site dosyalarınızı yeni hosting firmasına aktarın
  5. Nameserver adreslerini güncelleyin

1- Web site dosyalarınızı indirin

İlk adımda web site dosyalarını şuanda kullandığınız hosting firmasından indirmeniz gerekiyor. Bunun için hesabınıza giriş yapıp FTP bilgilerine erişmelisiniz.

Eğer müşteri hesabınızın panelinden bu bilgilere ulaşamazsanız hosting firmanızdan destek talebinde bulunabilirsiniz.

FTP bilgilerinizi bulduktan sonra FileZilla (buradan indirebilirsiniz) ile sitenizin dosyalarınıza ulaşabilirsiniz.

WordPress site taşıma - FTP
Site taşıma – FileZilla

FileZilla’nın site yöneticisi bölümünde sadece “Sunucu”, “Kullanıcı adı” ve “Parola” alanlarını girmeniz yeterlidir. Kapı numarasını boş bırakın ve diğer seçenekleri değiştirmeyin.

Bu bilgileri girdikten sonra Bağlantı kur butonuna tıklayabilirsiniz. Eğer girdiğiniz bilgiler doğru ise sorunsuz bir şekilde web site dosyalarına ulaşmanız gerekiyor.

FTP dosya aktarımı - host değiştirme
Hosting değiştirme – FileZilla dosya aktarımı

FTP bağlantınız başarılı olursa hemen üstte gördüğünüz gibi sağ alt tarafta web site dosyaları listelenecek. Sol tarafta da bilgisayarınızdaki dosyalar listelenir.

Bağlantı ilk kurulduğunda sunucu dosyaları listelenir ancak bizim istediğimiz sadece web site dosyalarıdır.

Web site dosyaları genelde “public_html” veya “www” klasörünün içerisinde bulunur. Ancak emin olmak için bulunduğunuz dizindeki dosyalara göz atın.

Mesela wordpress kullanıyorsanız site yedeğini alacağımız dizinde wp-admin, wp-content dosyaları olması gerekir.

Şimdi masaüstünde website yedek ya da istediğiniz isimde boş bir klasör oluşturun ve FileZilla programının sol tarafından yani bilgisayarınızdan bu boş klasörü açın.

Hemen sonrasında web site dosyalarınızın hepsini seçerek (tek seferde CTRL + A yapabilirsiniz) oluşturduğunuz bu boş klasörün içerisine sürükleyin.

Bu şekilde indirme işlemini başlatmış olacaksınız. İndirme süresi internet bağlantınıza göre değişir.

2- Veritabanını indirin

Sitenize ait bütün ayarlar ve diğer bütün bilgiler veritabanında saklanır.

Bu yüzden hosting taşıma yaparken dosyalardan sonra veritabanını da indirmemiz gerekir. Bunun için hosting kontrol hesabınızdan phpMyAdmin’i bulun.

Hosting taşıma - Site veritabanı
phpMyAdmin veritabanı yedek

phpMyAdmin’e ulaştıktan sonra sol taraftan sitemizin veritabanını seçiyoruz ve üstteki dışa aktar sayfasından Git butonuna tıklayarak veritabanını indiriyoruz.

3- Veritabanını yükleyin ve bilgileri düzenleyin

Az önce indirdiğimiz site veritabanını yüklemek için yeni hosting firmamızın panelinden yeni veritabanı oluştur seçeneğini buluyoruz ve bir veritabanı adı yazıp oluştur diyoruz.

Hosting değiştirme - MySQL veritabanı oluşturma
Yeni veritabanı oluşturun – Hosting nasıl değiştirilir?

Oluşturduğumuz bu yeni veritabanı içerisinde henüz herhangi bir veri bulunmuyor. Bu boş veritabanına sitemizin veritabanını aktaracağız.

Bunun için phpMyAdmin’e giriyoruz ve sol taraftan oluşturduğumuz bu veritabanına tıklıyoruz.

Hosting taşıma - Veritabanı içe aktar
Veritabanı yükleme – Hosting taşıma

phpMyAdmin’den oluşturduğumuz bu veritabanına tıkladıktan sonra üst seçeneklerden “İçe aktar”a geliyoruz ve “Dosya Seç” diyerek indirdiğimiz veritabanını bilgisayarımızdan seçip sayfa sonundan “Git” butonuna tıklayarak yüklüyoruz.

Veritabanını yükledikten sonra bu veritabanı ile iletişim kurmak için sitemizdeki veritabanı ayar dosyasını buluyoruz ve yeni veritabanı bilgileri ile değiştiriyoruz.

WordPress’de veritabanı bilgileri wp-config.php içerisinde bulunur.

Veritabanı bağlantı

Bu dosyadaki veritabanı bilgilerini yeni oluşturduğumuz veritabanı bilgileri ile değiştirmelisiniz. Bu bilgiler veritabanı adı, veritabanı kullanıcı adı ve şifresidir.

Örnek olarak;

define( ‘DB_NAME’, ‘veritabani adi‘ );

define( ‘DB_USER’, ‘veritabanı kullanıcı adı’ );

define( ‘DB_PASSWORD’, ‘veritabanı şifresi‘ );

İndirdiğimiz site yedeğindeki veritabanı dosyasını doğru bir şekilde düzenleyerek kaydediyoruz.

4- Site dosyalarınızı yeni hosting firmasına aktarın

Veritabanımız hazır. Şimdi bilgisayarımızdaki yedek site dosyalarımızı hosting hesabımıza aktaralım.

İlk adımda yaptığımız gibi yeni hosting hesabınızın FTP bilgilerini FileZilla’ya giriyoruz ve FTP hesabınızla bağlantı kuruyoruz.

Hosting taşıma - Site dosyalarını yükleme
Web site dosyalarını yükleme – Hosting taşıma

Sonrasında aynı şekilde hosting hesabındaki web site ana dizinine gelin ve bilgisayarınıza indirdiğiniz site dosyalarını FileZilla üzerinden bulup hepsini seçerek hosting hesabınızdaki bu dizine sürükleyip aktarıyoruz.

Yükleme işlemi bittiğinde bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

5- Nameserver adreslerini güncelleyin

Web site dosyalarımızı ve veritabanını yeni hosting hesabımıza aktardığımıza göre sitemizi yeni hosting hesabımızdan yayın yapmasını sağlamak için alan adlarımızı yani domain adresini yeni hosting firmasına yönlendirmemiz gerekiyor.

Bunun için domainin kayıtlı olduğu firmadaki hesabımıza giriş yapalım ve alan adımızın nameserver ayarlarına girelim.

Namerver güncelleme
Ad sunucuları – Nameserver güncelleme

Domain firmanızdan nameserver adreslerini yazıp kaydettiğiniz zaman 24 saat içinde siteniz yeni hosting firmanızdan yayın yapmaya başlayacaktır.

Nameserver adreslerini kontrol etmek için intodns.com sitesini kullanabilirsiniz.

Bu rehberdeki bütün adımları doğru ve eksiksiz bir şekilde tamamladığınızda sitenizin sorunsuz bir şekilde yeni hosting firması üzerinden yayına devam etmeli.

Eğer herhangi bir sorun yaşarsanız ve siteniz aktif hale gelmezse hosting firmasından destek talebinden bulunabilir veya hemen aşağıdan bize yorum bırakabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HOSTING BLOG & REHBERLER