Blogger’dan WordPress’e Geçiş Rehberi

Blogger’dan WordPress’e geçiş yapmak zor bir iş değildir ancak bunu yaparken arama motorlarında sıra kaybetmemek oldukça önemlidir.

Merak etmeyin, bu rehberimizdeki adımları doğru bir şekilde uyguladığınızda arama motorlarında sıra kaybı yaşamayacak aksine WordPress’in etkisiyle siteniz daha üst sıralarda yer alacaktır.

Arkasında Google ile ücretsiz bir servis olan Blogspot blog açmak isteyenlerin tercih ettiği popüler platformlardan biridir. Ancak bugün internetin geldiği bu noktada blogger’ın albenisini kaybettiğini düşünüyorum.

Peki neden ben de WordPress’i öneriyorum? ve neden herkes WordPress’i tercih ediyor? Neden birçok kişi blogger’dan WordPress’e geçiş yapmak istiyor?

Aslında bunun birden fazla nedeni var.

%100 SEO uyumlu esnek bir yapıya, zengin eklenti kütüphanesine, gelişmiş özelliklere, sayısız temaya ve desteğiyle birlikte sınırsız kaynağa sahip olması WordPress’i şuanda blogger’dan çok daha cazip hale getiriyor.

Ayrıca WordPress ile siteniz üzerinde tam sahiplik kazanıyorsunuz. Yani site dosyalarına kadar bütün yönetim artık tamamen sizin kontrolünüz altında oluyor.

WordPress sadece blog için değil haber sitesi, kurumsal site, kişisel web sitesi gibi birçok türde site kurmak isteyenler tarafından da tercih ediliyor.

Öyle ki Türkiye’nin ve hatta dünyanın en popüler web sitelerinden birçoğu alt yapı olarak wordpress kullanmaktadır.

WordPress sitenizi kurun

Blogger’dan WordPress’e geçiş yapmak için bir web hosting firmasından hosting ve domain satın almalı ve WordPress kurulumu yapmalısınız.

Bunun için size sitemizdeki en iyi hosting firmalarını öneriyoruz. Bu firmalardan çok uygun fiyatlara kaliteli hosting hizmeti alabilirsiniz.

WordPress kurulumu da oldukça basittir. Hizmetinizi satın aldıktan sonra hosting kontrol panelinden sadece birkaç tıklama ile WordPress’i kurabilirsiniz.

Eğer kurulum ile ilgili bir problem yaşarsanız hosting firmasından destek talebinde bulunabilirsiniz.

Blogger’dan WordPress’e site aktarma

Öncelikle şunu bilmelisiniz sitenizi wordpress’e olduğu ve göründüğü gibi aktarmanız mümkün değil. Yani blogspot’a özel temaları, uzantıları, yazı tiplerini ve bileşenleri wordpress’de kullanamazsınız.

Blogger’dan WordPress’e sadece sayfa, yazı, yorum, kategori, medya, bağlantı ve yazar gibi verileri aktarabilirsiniz.

Eğer domain adresinizi ve hosting hizmetinizi satın aldıysanız hemen transfer işlemlerine başlayabiliriz. Acele etmeyin ve sadece bu rehberde gösterdiğimiz adımları takip edin.

1- Verileri blogger’dan dışa aktarma

İlk adımda WordPress’e aktaracağımız verileri eski blog sitemizden yani blogger’dan indiriyoruz.

Blogger'dan WordPress'e site taşıma
Blogger’dan WordPress’e site aktarma – İçeriği yedekle

Blogspot hesabımıza giriş yaptıktan sonra “Ayarlar” sayfasından “İçeriği yedekle” seçeneğine tıklayarak sitemizin yedeğini bilgisayarımıza indiriyoruz.

İndir butonuna tıkladıktan sonra blogger sitemizdeki bütün önemli verilerin içinde bulunduğu bir XML dosyası bilgisayarınıza kaydedilecektir.

Bu dosyanın boyutu ve indirme süresi sitenizde içerik sayısına bağlı olarak değişir. Bu dosyaya indirilenler klasöründen ulaşabilirsiniz.

2- Verileri WordPress’e aktarma

İndirdiğimiz blogger verilerini şimdi wordpress sitemize aktaralım. Bunun için önce aktarım yapacağım wordpress sitenin yönetici paneline giriş yapalım.

WordPress Blogger içer aktar
WordPress içer aktar – Blogger

WordPress yönetici panelinin “Araçlar” menüsünden içe aktar sayfasına geliyoruz ve blogger içe aktarma aracını kurmak için “Şimdi kur” bağlantısına tıklıyoruz.

Blogger içe aktarma aracını kurduktan sonra bu aracın başarıyla kuruduğuna dair bir mesaj alacaksınız. Bu mesajı aldıktan sonra blogger “İçe aktarıcıyı çalıştır” bağlantısına tıklayabilirsiniz.

İçe aktarıcıyı çalıştırdıktan sonra sizi hemen aşağıdaki gibi Import Blogger sayfası karşılayacaktır.

WordPress blogger site aktarma - Import Blogger
Import blogger – WordPress içe aktarma

Bu sayfadan “Dosya seç” butonunu kullanarak bilgisayarımıza indirdiğimiz blogger yedek site dosyasını seçiyoruz ve “Dosya yükle ve içe aktar” butonuna tıklıyoruz.

Yedek dosyanızı wordpress’e yükledikten sonra sizden bir yazar hesabı seçmeniz istenecek.

Blogspot'dan WordPress'e site aktarma - Yazar seçme
WordPress yazar seçin

Bu adımda eski sitenizde kullandığınız yazar adıyla yeni bir yazar oluşturabilir veya wordpress’i kurduğunuzda oluşturduğunuz yazar hesabını atayabilirsiniz.

WordPress yazar hesabınızı tanımlamak için “Select” yazan seçme kutusundan yazarı seçip “Submit” butonuna tıklıyoruz.

İşlem başarılı bir şekilde gerçekleştirilirse “All done. Have fun! (Her şey tamam. İyi eğlenceler!)” mesajınızı alacaksınız.

Bu aşamada bütün verilerinizin yeni wordpress sitenize aktarılmış olması gerekir.

3- Kalıcı bağlantıları düzenleme

Evet içeriklerimizi blogger’dan wordpress’e başarılı bir şekilde aktardık ancak hepsi bu kadar değil.

Sitemizin düzgün çalışmasını sağlamak, ziyaretçi ve seo kaybını önlemek için yapmamız gereken birkaç düzenleme daha var.

Bunlardan birincisi ise kalıcı bağlantı ayarıdır.

Kalıcı bağlantılar WordPress’in kullandığı URL’lerdir. ör: https://siteadresiniz.com/blog/icerik-basligi

Her içerik, her sayfa veya bir medya dosyası düzgün bir şekilde görüntülenebilmesi için benzersiz bir bağlantıya sahip olmalıdır. Bu bağlantılar siteniz ve seo üzerinde büyük bir etkisi vardır.

Eğer sıfırdan bir site kuruyor olsaydınız bu bağlantıları istediğiniz gibi düzenleyebilirdiniz. Ben de size daha farklı bir yapıda kalıcı bağlantı önerebilirdim.

Ancak blogger’dan wordpress’e site aktarımı yaptığınız için SEO kaybını önlemek adına wordpress’deki bağlantılarınızın blogger’da kullandığınız bağlantılara benzemesini öneriyorum.

Blogger genelde benzersiz bağlantı tanımlamak için gönderilerinde ad ve ay kullanıyor. ör: https://orneksite.blogspot.com/2020/07/icerik-baslik

Biz de her gönderiye benzersiz bir URL tanımlamak için wordpress kalıcı bağlantılarını ad ve ay şeklinde düzenleyeceğiz.

WordPress kalıcı bağlantılarını düzenlemek için WordPress yönetici panelimizin “Ayarlar” menüsünden “Kalıcı bağlantılar” sayfasına gelelim.

Blogger bağlantı yapısı - WordPress kalıcı bağlantıları düzenleme
WordPress kalıcı bağlantılar – Ay ve isim

Buradan da kalıcı bağlantı yapısı olarak “Ay ve isim”i seçip “Değişiklikleri kaydet” butonuna tıklayalım. Gönderilerimiz artık tıpkı blogger’da olduğu gibi ay ve isim kullanılarak benzersiz bağlantılara sahip olacaklar.

4- Eski içerikleri yönlendirin

Google’daki indexler dahil olmak üzere sosyal medya gibi platformlarda sitenizdeki içeriklere ait onlarca hatta belki de yüzlerce bağlantı vardır.

Bu eski bağlantıları trafik ve seo kaybını önlemek için yeni bağlantılara yönlendirmelisiniz.

Bu işlemi de kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmenizi sağlayacak Blogger To WordPress eklentisini önerebilirim.

Eklentiyi WordPress sitenize yüklemek için yönetici panelinizden “Eklentiler” >> “Yeni ekle” sayfasına gidiyoruz. Eklentiyi buradan arama kutusuna adını yazarak veya verdiğimiz linkten indirip “Eklenti yükle” butonunu kullanarak sitenize yükleyebilirsiniz.

Blogger bağlantı yönlendirme - WordPress
Blogger to WordPress Redirection

Eklentiyi yükleyip etkinleştirdikten sonra “Araçlar” menüsünden eklentiye ulaşıyoruz ve “Start Configuration” butonuna tıklayarak yapılandırmaya başlıyoruz.

Eklenti içe aktardığınız blogger yedek dosyasından site adresinizi otomatik olarak algılayacaktır. Ayrıca yapılandırmadan sonra yönlendirmenin çalışması için eklentiyi her zaman etkin durumda tutmanız gerekiyor.

Blogger to WordPress – List of Blogs

Start Configuration butonuna tıkladıktan sonra algılanan blogger sitesi hemen altta listelenecektir. Siteye özel yönlendirme kodunu almak için “Get Code” butonuna tıklayın.

Blogger to WordPress redirection – Code

Oluşturulan bu kodu blogspot sitenizde kullandığınız tema kodları içine eklemeniz gerekiyor. Bunun için blogspot sitemizin panelinden “Tema” sayfasına gelelim.

Blogspot tema HTML düzenleme

Önemli not: HTML düzenleme sayfasında temanıza ait bütün kodları silmeden önce bu kodları kopyalayıp bilgisayarınızda yeni bir metin belgesine yedekleyin.

Temanın HTML düzenleme sayfasını açtığınızda burada bulunan bütün kodları silip Blogger To WordPress eklentisinden aldığınız kodları yapıştırıp sağ üst köşeden değişiklikleri kaydedin.

Blogger HTML düzenleme – Yönlendirme kodu

Düzenlemeyle beraber artık eski içerikleriniz ve blogger siteniz yeni wordpress sitenize otomatik olarak yönlendirilecektir.

Artık içerik yayınlamaya WordPress üzerinden devam edebilir ve diğer ayarları tamamlayabilirsiniz.

İlk defa WordPress kullanıyorsanız sitenize yeni bir tema seçmek ve özelleştirmekle WordPress’i keşfetmeye başlayabilirsiniz. Tabi sadece bununla kalmayın ve WordPress hakkında araştırmalar yapın.

Alışmanız biraz zaman alabilir çünkü WordPress blogspottan daha kompleks bir yapıya sahiptir. Ancak alıştıktan sonra bir daha asla WordPress’den vazgeçemeyeceksiniz 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HOSTING BLOG & REHBERLER