WooCommerce ile oluşturduğunuz bir e-ticaret siteniz varsa web sitenizin performansını Redis’le arttırabilirsiniz.
Evet belki de Redis’i daha önce hiç duymamış olabilirsiniz. Redis’i ilk defa duyanlar için anlamak biraz zor gibi görünebilir ama uygulamada oldukça basittir.
Redis sunucu düzeyinde önbellek sağlayarak web sitenizin performansını artırır ve sitenizin trafiğini de daha güçlü bir şekilde karşılamanıza katkı sağlar.
Örneğin bir kullanıcı sitenize girdiğinde sitenizin verileri direkt olarak Redis ile RAM’den okunur ve bu da kullanıcıların sitenizi daha hızlı görüntüleyebileceği anlamına gelir.
Redis e-ticaret sitesinin sorgularını azaltır, performansını arttırır ve daha fazla trafiği daha iyi bir şekilde karşılamanızı sağlar. Bu da kullanıcı deneyimini iyileştirir ve satışlarınıza olumlu şekilde etki eder.
Redis tam olarak nedir?
Redis açık kaynaklı, hızlı yanıt veritabanı olarak kullanılan, bellek içi, NoSQL anahtar deposudur. Verileri disk (SSD) yerine belleğe kaydederek rakipsiz hız ve performans sağlar.
WordPress için Redis nasıl kurulur?
Öncelikle şunu belirtmemiz gerekiyor. Redis kullanabilmeniz için Redis destekli bir hosting servisine veya özel sanal sunucuya (VPS) ihtiyacınız vardır.
Özel sanal sunucu almak isterseniz şuradaki en iyi vps firmalarını inceleyebilirsiniz.
Eğer özel sunucu kurulumu, yönetimi ve güvenliği gibi teknik konular hakkında bilginiz yoksa veya bunlarla uğraşmak istemiyorsanız özel sunucu hızında çalışan ve tamamen yönetilen Redis destekli hosting123 pro cloud hosting servisini önerebiliriz.
PRO cloud hosting oldukça yüksek performansa sahiptir ve hiçbir teknik işle uğraşmanız gerekmez. Redis kurulumu da oldukça kolaydır.
Keza redis kurulumunu size PRO cloud hosting üzerinden anlatacağız.
1) Redis’i etkinleştirin
Öncelikle hosting kontrol panelinizden Redis servisini etkinleştirmeniz gerekiyor. Eğer siz de bir PRO cloud hosting kullanıyorsanız cPanel’e giriş yapın ve Redis’i bularak servisi etkinleştirin.
cPanel’den Redis’i bulduğunuzda bu adımda yapmanız gereken tek şey Redis yapılandırma sayfasından “Start” butonuna tıklamak.
Ayrıca bu sayfada Redis servisinizin portunu ve şifresini de görebilirsiniz. Bu bilgileri bir sonraki adımda kullanacağız.
2) Redis object cache eklentisini yükleyin
WordPress sitenizde Redis’i etkinleştirmek için redis object cache eklentisini kullanabilirsiniz. Redis’i yapılandırmak için oldukça basit ve kullanışlı bir eklentidir.
Eklentiyi kurduktan sonra wordpress yönetici menüsünden “Ayarlar >> Redis” sayfasından redis yapılandırmasını kontrol edebilirsiniz.
Bu sayfada “Enable Object Cache” butonu pasif olacaktır çünkü yapılandırmayı bir sonraki adımda tamamlayacağız ve bu sayfaya geri dönerek Redis’i çalıştıracağız.
3) wp-confing.php redis yapılandırması
Dosya yöneticisinden wordpress sitenizin wp-confing.php dosyasını açın ve “””/* That’s all, stop editing! Happy publishing. */””” açıklama satırının hemen üstüne alttaki kodu Redis bilgilerinizle düzenleyerek ekleyip dosyayı kaydedin.
// adjust Redis host and port if necessary
define( 'WP_REDIS_HOST', '127.0.0.1' );
define( 'WP_REDIS_PORT', 'redis portu' );
define( 'WP_REDIS_PASSWORD', 'redis şifresi' );
// change the prefix and database for each site to avoid cache data collisions
define( 'WP_REDIS_PREFIX', 'table_prefix değeri' );
define( 'WP_REDIS_DATABASE', 0 ); // 0-15
// reasonable connection and read+write timeouts
define( 'WP_REDIS_TIMEOUT', 1 );
define( 'WP_REDIS_READ_TIMEOUT', 1 );
Kod içesindeki bilgileri sitenize ve hosting servisinizdeki redis bilgilerine göre doğru bir şekilde düzenleyip dosyayı kaydettikten sonra çıkın ve wordpress yönetici panelinize geri dönün.
WordPress yönetici panelinden tekrar “Ayarlar >> Redis” sayfasına gelin ve “Enable object cache” butonuna tıklayarak Redis’i çalıştırın.
Bunu yaptığınızda Redis tam olarak sitenizde sorunsuz bir şekilde çalışmaya başlayacaktır. Herhangi bir sorun olursa sunucu önbelleğini temizlemek için “Flush Cache” seçeneğini kullanabilirsiniz.
Ek olarak kurulumda yardıma ihtiyacınız olursa hosting şirketinden destek talebinde bulunabilirsiniz.